söndag 13 november 2011

Vad är en människa

Vad är en människa?

En människa består av tre delar som jag skrivit förut. En del människor är så fixerade till sin kropp så dom tror att det är hela personens allt. Men för att man ska förstå hur det förhåller sig ska jag komma med en liknelse.

En person som äger och kör en bil är inte hela bilen även om vissa tror det. Man hör ofta ”bilen körde i hundra km i timmen”. Men en bil kan väl inte köra? Det är ju personen i bilen som kör eller hur.

Ponera att bilen är människokroppen, motorn är själen och att bilföraren är anden. För likasom bilägaren fanns innan bilen tillverkades så fanns anden före innan människan föddes. Det står ju skrivet ”Redan i din moders sköte hade jag utvalt dej”. När sedan bilägaren kör den gamla bilen till återvinningen och kliver ur den och lämnar den för att sedan huggas upp och smältas ner och användas till något annat, så lever bilägaren vidare. Likaså är det med människokroppen. När kroppen och själen dör och skickas in i ugnen för kremering så lever anden vidare. När en människa dör så säger vi att ”vid den eller den tiden lämnade anden kroppen”.

Om vi kunde förstå att vi bara har kroppen till låns för en kort tid så skulle vi nog vara mer rädda om och förvalta det lånet mycket bättre än vi nu gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar